Zoek het uit, hond!

Loopt jouw hond elke dag vrolijk en braaf met je mee terwijl je het eeuwige, zelfde rondje met hem loopt? Of sjokt ie achter je aan met ontzettend veel tegenzin en moet je alle zeilen bij zetten om hem überhaupt mee te krijgen? In beide situaties kun je die dagelijkse wandeling een stuk leuker maken. Voor zowel je hond als voor jezelf.

En hoe doe ik dat dan, Suus?” zul je je nu vast afvragen. Ik ga het je verklappen…

Leer je hond het commando “Kijk” of “Kijk eens” -> bij kijken beloon je de hond met iets lekkers. Wanneer je dit vaak oefent, leert de hond om op commando naar jou te kijken. Wedden dat hij je tijdens een wandeling een stuk interessanter vind wanneer je deze oefening tijdens het wandelen een aantal keer doet? Neem uiteraard wel wat lekkers mee.

Laat je hond voertjes zoeken. Strooi een hand vol voertjes over het gras, tussen de bladeren etc. Zolang je hond veilig kan snuffelen is het goed. Zorg dat je hier de tijd voor neemt en laat je hond in alle rust de voertjes zoeken. Hierbij kun je het commando “Zoek” bijvoorbeeld gebruiken.
Let er op dat je dit commando niet continue roept. Voorkom dus dat er voor je hond te veel druk op wordt gelegd.
Gebruik hem sowieso op het moment dat je hond daadwerkelijk mag gaan zoeken. Liggen er nog voertjes en je hond is gestopt met snuffelen, dan kun je gerust het commando nog een keer gebruiken en hem helpen door de plek aan te wijzen.

Laat je hond de route bepalen. Vaak lopen we een standaard rondje in de wijk met onze viervoeters. In de meeste gevallen trekken we de hond ook nog eens vaak mee omdat of het snuffelen te lang duurt of omdat de hond een andere weg in wil dan wij hebben bepaald. Laat je hond het eens uitzoeken! Heb je genoeg tijd? Volg dan eens je hond. Jouw hond bepaald de route. Wil hij tussendoor snuffelen? Gun hem de tijd. De hond bepaald!

Doe oefeningen tussendoor. De meeste honden hebben een puppycursus gedaan en soms ook nog een vervolgcursus. Hierna is het vaak wel gedaan met de geleerde oefeningen. De hond luistert immers toch? 
Honden hebben de wil om te pleasen. Ze doen graag iets voor je en vinden het vaak nog superleuk ook! Zet daar wel een beloning tegenover. Jij werkt toch ook niet voor niks toch? Dus hop wat lekkers mee in je jaszak en op pad!


Door al die extra beloningen tijdens het wandelen, kan je hond uiteindelijk wel wat gaan aankomen. Zorg er dus voor dat je zijn normale voer qua hoeveelheid aanpast.

Tips voor lekkere beloningen

Rodi worst -> de variant lam/rijst heeft een fijne structuur en valt niet uit elkaar
Gerookte kipfilet

Knakworst rund of kip
Poffertjes
Gedroogde vissenhuid 
Gedroogde runderlong
 
Kaas

Frikadel -> is een hele speciale beloning. I.v.m. de kruiden niet te vaak gebruiken en uiteraard niet gefrituurd geven maar “rauw”

Frolic

Dit zijn uiteraard slechts een aantal voorbeelden. Kijk wat jouw hond super lekker vind en wissel elke dag van beloning. Kies bijvoorbeeld 3 soorten beloningen en wissel die over de hele week af. De ene dag neem je Frolic mee, de andere dag gerookte kip etc.

Zorg er voor dat de beloning niet te groot is, maar +/- 1x1 cm.

De beloning moet snel weg te werken zijn. Moet de hond er eerst nog een paar keer flink op kauwen, dan is het immers geen beloning meer.

Veel wandelplezier!