Tips en info 

 

Snuffelen met je kat.

Om een kat geestelijk moe te maken, is het van belang om ze hun neus te laten gebruiken en te laten nadenken.

Dit kun je op een leuke manier doen door voer of snoepjes te verstoppen. Jouw kat zal met zijn neus het lekkers moeten zoeken en moeten bedenken / “puzzelen” hoe het lekkers bemachtigd kan worden. Dit noemt men ook wel hersenwerk.

 

Waarom zou je hersenwerk gebruiken voor jouw hond of kat?

 1. Het samen bezig zijn met iets leuks. Dit versterkt jullie band.
 2. Het is een leuke, mentale uitdaging en zorgt daarnaast voor een voldaan gevoel.
 3. Werkt ontspannend en stress/spannings verlagend.
 4. Een kat heeft een natuurlijk jachtinstinct die je op deze manier stimuleert.
 5. Helpt tegen schrokken (gebruik een deel van het voer tijdens het hersenwerk).

 

Een kat heeft van nature behoefte aan ontdekken, bewegen, zoeken en jagen. Hersenwerk stimuleert alle zintuigen van je kat -> geur, smaak, zicht, voelen.

De neus vindt het voertje (geur), de smaakpapillen proeven (smaak), de ogen zien wat hij aan het doen is (zicht), de poten voelen het materiaal en kunnen het voertje pakken (voelen).

 

Hoe pak je het aan?

 • Bouw het spel in kleine stapjes op. Begin makkelijk en maak het stap voor stap wat moeilijker.
  Merk je dat je kat gefrustreerd raakt, dan is de kans groot dat het nog te moeilijk is. Zet dan gerust een stapje terug en maak het wat makkelijker voor je kat. Zo blijft het voor iedereen leuk.
 • Zorg dat de kat op afstand wacht en laat de kat pas bezig gaan met het spel wanneer jij klaar bent met het verstoppen van de voertjes.
 • Heb je iets verstopt en lukt het je kat niet om het direct te vinden? Help hem dan. Dat geeft vertrouwen en daar leert hij het snelst van. Elk gevonden voertje is een feest. Zo blijft je kat gemotiveerd.
 • Het spel is pas klaar als de kat is uitgesnuffeld en zelf stopt met het spel. Daarna kun je óf het spel opbergen óf nieuwe voertjes verstoppen voor de volgende ronde.
 • Het spel is bedoeld om samen met je kat te gebruiken. De kat gaat op zoek onder begeleiding van jou als baas. Laat je kat niet alleen achter met het spel. Het spel is dus niet bedoeld als speeltje.

 

Ben je bang dat je kat te veel voer binnen krijgt of te dik wordt, dan kun je er voor kiezen om een deel van de dagelijkse portie te gebruiken of deze te portie te verlagen.

 

De snuffelartikelen (met uitzondering van de Valeriaan artikelen) kunnen op de hand gewassen worden. Liever niet in de droger!