Tips en info 

Snuffelen met je hond

Om een hond geestelijk moe te maken, is het van belang om ze hun neus te laten gebruiken en te laten nadenken.

Dit kun je op een leuke manier doen door voer of snoepjes te verstoppen. Jouw hond zal met zijn neus het lekkers moeten zoeken en moeten bedenken / “puzzelen” hoe het lekkers bemachtigd kan worden. Dit noemt men ook wel hersenwerk.

Waarom zou je hersenwerk gebruiken voor jouw hond?

  1. Het samen bezig zijn met iets leuks. Dit versterkt jullie band.
  2. Het is een leuke, mentale uitdaging en zorgt daarnaast voor een voldaan gevoel.
  3. Werkt ontspannend en stress/spannings verlagend.
  4. Het is een alternatief voor een wandeling. Wanneer het bijvoorbeeld slecht weer is, of jouw hond is zelf niet fysiek in staat voor een wandeling, dan is een hersenspelletje een goed alternatief. (Let op! Wandelen blijft belangrijk.)
  5. Helpt tegen schrokken (gebruik een deel van het voer tijdens het hersenwerk).

 

Een kwartier hersenwerk staat gelijk aan een wandeling van +/- 45 minuten!
Sommige honden zijn simpelweg niet moe te krijgen door uren met ze te lopen of te fietsen. In dat geval is hersenwerk ideaal. Door het gebruik van neus en hersenen kun je jouw hond geestelijk moe maken.

Voor de meeste honden is 10 minuten hersenwerk per dag voldoende om hen geestelijk moe te maken en een voldaan gevoel te geven.

 

Hoe pak je het aan?

  • Bouw het spel in kleine stapjes op. Begin makkelijk en maak het stap voor stap wat moeilijker. Vertoont de hond sloopgedrag op de puzzel, dan kan het zijn dat je hond gefrustreerd is. Het is dan te moeilijk. Zet dan een stapje terug en maak het wat makkelijker voor je hond. Zo blijft het voor iedereen leuk.
  • Laat de hond netjes op een afstand wachten tot jij klaar bent het verstoppen van de voertjes. Ben je klaar geef hem dan het commando dat hij mag snuffelen (bijv. zoek, snuffel, find).
  • Heb je iets verstopt en lukt het je hond niet om het direct te vinden? Help hem dan. Dat geeft vertrouwen en daar leert hij het snelst van. Elk gevonden voertje is een feest. Zo blijft je hond gemotiveerd.
  • Het spel is pas klaar als de hond is uitgesnuffeld en zelf stopt met het spel. Daarna kun je óf het spel opbergen óf nieuwe voertjes verstoppen voor de volgende ronde. Zorg er wel voor dat je hond weer netjes wacht tot je klaar bent met verstoppen van de voertjes.
  • Het spel is bedoeld om samen met je hond te gebruiken. De hond gaat op zoek onder begeleiding van jou als baas. Laat je hond niet alleen achter met het spel. Het spel is dus niet bedoeld als speeltje.

 

 

Ben je bang dat je hond te veel voer binnen krijgt, dan kun je er voor kiezen om een deel van de dagelijkse portie te gebruiken of deze portie te verlagen. Ook kun je kiezen voor gezonde voertjes, bijvoorbeeld stukjes appel. Kijk wat jouw hond lekker vind.

De snuffelartikelen (met uitzondering van de Valeriaan artikelen) kunnen op de hand gewassen worden. Liever niet in de droger!